warship

На закрито заседание днес правителството е одобрило сделката за един милиард лева с германската фирма „Люрсен“ за двата нови военни кораба. Очаква се сделката да бъде парафирана през следващите дни, съобщи БНР.

Очаква се плащането по новия договор да става на вноски. Част от планираната сума от 171 милиона лева може да бъде платена до края на годината, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков:

„Министерството на отбраната ще може да разплати авансово тази година от тези 171, предвидени, най-вероятно 21 авансово“.

Величков допълни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 милиона лева за новите кораби, а сумата до милиард ще бъде изплащана за пет години. Заместник-министърът не коментира неофициалната информация, че са планирани да бъдат платени по-високи първоначални вноски, за да стартира проектът.

Повече пари за отбраната

Днес парламентарната комисия по отбрана одобри проектобюджета за 2021г. на първо четене. 10 от депутатите в нея гласуваха „за”, 6 бяха против и само един се въздържа. Депутатите в ресорната комисия дискутираха върху военния бюджет около 2 часа.

1,625 милиард лева са парите за догодина за Министерството на отбраната. С предвидените от бюджета средства за корабите, проектът за Сухопътните войски и инфраструктурата за новите изтребители сумата става около 2 милиарда и 99 милиона лева.

Министерството поиска обаче над 30 милиона лева повече в бюджета си за догодина.

„Министерство на отбраната има претенция, която е свързана с отчитането в разходите за отбрана на разходи за пенсии на военнослужещи, които вече са пенсионирани, както и такива свързани с разходите на военните съдилища, военна прокуратура и Постоянното представителство в НАТО. Това формира една разлика от 30, 8 млн., които по наши изчисления следва да бъдат добавени, за да отговорим категорично на изискването за 1,64% от БВП за следваща година”, каза зам.-министър Величков и посочи, че се надяват това да бъде част от инициативата на депутати между първо и второ четене.

Тези пари са нужни за разходи за вече пенсионирани военни, военните съдилища и прокуратура, както и за постоянното представителство в НАТО и догодина се очаква в бюджета да има 10-процентно увеличение на заплатите.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков обясни след заседанието, че проектобюджетът за догодина е изграден на база на потребностите за персонал, издръжка и капиталови разходи на МО.

„Повишението на разходите за отбрана за следващата година е със 111 млн. лв. Основно тези средства ще отидат за увеличение на разходите за персонал, т.е. заплати на военнослужещите, които се увеличават с 10%. Това е основната разлика, като в частта издръжка и персонал, няма увеличение, което да мога да отчета като значително. В същото време в средствата за отбрана, които са предвидени в централния бюджет имаме разходи за инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение и техника от порядъка на 350 млн. за следващата година”, посочи Величков.

Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на България до 2024г., за следващата година разходите за отбрана като процент от БВП е записано да са 1,64.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!