До две седмици Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по делото за ноемврийски референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“. Според Централната избирателна комисия активността на допитването не достига необходимия законов минимум, за да станат резултатите от него задължителни за народните представители.

И днес бяха полюсните позиции наЦИК, от една страна – че референдумът не е достигнал необходимия процент подкрепа, за да стане задължителен, и от друга – на адвокатите на шоумена, че това не се е случило заради допуснатите при преброяването на бюлетините нарушения.

В синхрон с позицията на хората на Слави беше и ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която и днес представляваше държавното обвинение, както и пред тричленния състав, който през февруари отмени решението на ЦИК, откривайки наистина отчетени валидни бюлетини като невалидни, но не достатъчно, за да стане допитването задължително.

Вариантите пред петимата върховни съдии са: да потвърдят решението на тричленния състав и да сложат точката на казуса и референдумът да не е задължителен, или да го върнат на друг тричленен състав, както настояват от екипа на Слави Трифонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!