Изоставени от САЩ и изправени пред засилващата се турска военна инвазия, кюрдските сили намиращи се близо до северната граница на Сирия, които се борят за свободата си, сключиха споразумение със сирийското правителство. Това е повратен момент в почти деветгодишната гражданска война, която се води в страната.

Кюрдските бойци държаха под контрол северната част на страната, отвоювайки и земи на юг от „Ислямска държава“ в средата на десетилетието. Те обаче бяха принудени да търсят помощ заради извънредни обстоятелства – бързия напредък на турските сили, отвоювали два гранични града от кюрдите. Дали, обаче това няма да им изиграе лоша шега

Съединените щати обявиха, че изтеглят около 1000 войници (почти колкото имат в Сирия), за да не попаднат в центъра на сблъсък между две армии.

След като извърши този пагубен за кюрдите акт, администрацията на Тръмп преотстъпи влиянието си в Северна Сирия върху Башар Асад и неговите съюзници.

Сирийското присъствие, което според Би Би Си към 20 ч. българско време стига до град Тал Тамер, засега не спира турската операция.

Тал Тамер се намира между Хасака, град под кюрдски контрол, и Тел Халаф, граничен град на около 30 км. Той е разположен между двата града, където турската армия и подкрепящите я бунтовници започнаха сражения срещу кюрдски сили миналата седмица. Според Би Би Си засега няма планове сирийски сили да се разположат в зоната между тези два града, където турски сили твърдят, че са отвоювали територия в размер десетки квадратни километри.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е решена да отвоюва от кюрдите град Манбидж – населен предимно с араби и единственият западно от река Ефрат, който още е под контрола на SDF – макар и без да влиза в града.

Междувременно не се потвърждават съобщенията на Ердоган, че турските сили са завладели двата града, от които започна операцията – Рас ал Айн и Тел Абяд – след като сблъсъците в и около тях продължиха и в понеделник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!