Така ще изглеждат новите лични карти
Така ще изглеждат новите лични карти Снимка: БГНЕС

До края на 2023-та година започва издаването на новите лични карти. Те ще съдържат чип с биометрични данни и по желание електронна идентификация. Това съобщи служебният зам.-министър на вътрешните работи Моника Бийчър.

Тя посочи, че няма да има проблем да се ползват и вече издадените документи за самоличност, дори и те да нямат чип.

Промените засягат освен личната карта и новите разрешения за пребиваване. От МВР не посочиха дали ще има промяна в цената за издаване на новите документи.

Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, която по думите на заместник-министъра, променя начина, по който ще бъдат издавани личните документи – визия, модерен дизайн, отговарящи на съвременните условия на стандарти за качество и защити. Ще бъде подсилена тяхната защита срещу фалшификация.

„Това ще е изцяло ново поколение лични карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят“, твърди Бийчър.

По думите й в новите лични карти ще има освен електронен чип и допълнителни защити като снимка на гърба и на лицето на самата карта, предпазващи от фалшификация“.

Първоначално ще бъдат доставени 1 млн. бланки за паспорти и 2,8 млн. за лични карти. Производственият център е сертифициран по всички стандарти за ниво на защита.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук