Лукойл - Росенец
Лукойл

Комисията за защита на конкуренцията глоби с над 195 млн. лева „Лукойл-България“ ЕООД и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Санкцията е наложена заради установено господстващо положение на пазара на съхранение на автомобилни горива чрез непредоставяне на достъп на вносители и производители в собствени данъчни складове. Това е ставало чрез ограничаване на вноса по море чрез блокиране на данъчните складове, свързани с ПТ „Росенец” и ПТ „Петрол – Варна”.

От компанията не са предоставяли достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на горива на други производители и вносители. Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите като ограничи вноса на автомобилни горива в страната, пише в мотивите си комисията.Тя обяснява образуваното антитръстово производство със социално-икономическата значимост на горивата, поради

прякото им въздействие по отношение на цените

на стоките и услугите. В хода на производството е установила конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, поради което е фокусирала проучването върху този въпрос.

Според КЗК това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите като ограничи вноса на автомобилни горива в страната.

Възоснова на направения анализ на поведението на дружествата се установява, че предприятията прилагат цялостна стратегия, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които прилагани последователно и съвкупно в период от над 5 години, поставят бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го изцяло или правейки го икономически неефективен.

Припомняме, че

това е втора глоба за „Лукойл“.

През февруари КЗК наложи санкция от почти 68 млн. лв. След обстойна проверка тогава, от институцията установили, че компанията прилага ценови натиск спрямо конкурентите си по отношение търговията на едро с моторни горива.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд-София.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук