meta

Еворейският съюз наложи рекордна глоба от 1,2 млрд. евро на технологичния гигант Meta, който е собственик на Facebook, заради трансфер на потребителски данни между Съюза и САЩ. ЕС също така нареди на Meta да спре прехвърлянето на потребителски данни към САЩ. Това е най-голямата санкция, налагана в единия блок срещу голяма технологична фирма за нарушения на поверителността, съобщава „Файненшъл таймс“.

В понеделник базираната в Ирландия Комисия за защита на личните данни, която съблюдава Общия регламент за защита на данните в

ЕС, наложи глобата на Meta,

заявявайки, че Facebook е нарушил нейните правила, изискващи от платформите да гарантират, че при трансфер на данни от Европа към САЩ те разполагат с подходящи предпазни мерки.

Комисия за защита на личните данни установи, че потоците на платформата с лични данни от ЕС към САЩ са разчитали на договорни клаузи, които „не са насочени към рисковете за основните права и свободи“ на потребителите.

Ник Клег, президент на Meta по глобалните въпроси, коментира решението:

„Ние сме разочарован, че „бяхме избрани“, въпреки че използвахме същия правен механизъм като хиляди други компании, които искат да предоставят услуги в Европа“.

През февруари 2022 г. европейски служители на компанията подчертаха, че Meta „няма абсолютно никакво желание да се оттегли от Европа“, но също така отбелязаха, че технологичният гигант „разчита на трансфера на данни между ЕС и САЩ, за да управлява своите глобални услуги“.  Собственикът на Facebook и Instagram също така посочи, че „бизнесът се нуждае от ясни, глобални правила за защита на трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план“.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук