ръка, стара, жена

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2020 – 2022 г., е 71.9 години, като спрямо предходния период (2019 – 2021 г.) намалява с 1.7 години. Това съобщиха от НСИ.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Продължителност на живота
Графика: НСИ

Средната продължителност на живота при мъжете е 68.3 години, докато при жените е със 7.5 години по-висока – 75.8 години. Спрямо 2012 през 2022 г. при мъжете наблюдаваме намаление на средната продължителност с 2.3 години, докато при жените с 1.8 години.

Продължителност на живота
Графика: НСИ

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 3.0 години по-висока (72.8 години) отколкото на населението в селата (69.8 години).

Спрямо 2012 г. за населението в градовете е намаляла с 2.1 години, а за населението в селата – с 2.2 години.

България е и с най-висока смъртност в цяла Европа. Смъртността говори за снижен стандарт на живот. Най-често умират хора, страдащи от заболявания, които биха могли да бъдат излекувани, а част от тях се отказват от здравеопазване заради скъпоструващи лекарства.

Дори македонците живеят повече от нас

Според индекса за очаквана продължителност на живота на сайта Our world in data българите живеят средно до 71,8 години. Докато в Беларус очакваната продължителност на живота е 72,4 години, в Северна Македония 73,8 години, в Сърбия и Румъния – 74,2 години. В Гърция пък очакваната продължителност на живота е почти 8 години по-дълга от българската – 80 години, показват данните на сайта.

Единствената европейска държава, в която очакваната продължителност на живота е по-къса от нашата е Русия – 69 години. Средната величина за Европа е 77 години.

Монако е държавата в света и Европа с най-висока очаквана продължителност на живота – 89,5 години.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук