Надежда Йорданова

След голямата победа в правосъдната реформа на правителството и закриването на спецправосъдието, което лиши и прокуратурата, и предишните управляващи от най-важната им бухалка, днес стана ясно, че Министерството на правосъдието подготвя и нов законопроект за ограничаването на страховитата власт на главния прокурор. Това е под европейски натиск и едно от условията за усвояване на милиардите по Плана за възстановяване.

На конференция „30 години България в Съвета на Европа“, организирана от правния департамент на НБУ днес министърът на правосъдието  Надежда Йорданова заяви, че до края на юни министерството ще е готово със законопроект за ефективно разследване на главния прокурор.

Мерките за повишаване на отчетността на главния прокурор и неговите замествници, при които не се налагат промени на Конституцията, бяха записани в Плана за възстановяване. Една от тях е „въвеждане на ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници чрез създаване на гаранции за практическа, институционална и йерархическа независимост на разследването срещу тях“. Това включва регламентация на временно отстраняване от длъжност на главния прокурор и заместниците му в случай на образувано наказателно производство срещу тях, гарантиране за независимо назначаване от Висшия съдебен съвет на висши прокурори и следователи, определени ад хок на случаен принцип, които да проведат разследването, създаване на гаранции за кариерна стабилност и независимост на прокурора, разследвал главния, включително назначаването му като върховен съдия след края на процеса, пише Лекс.бг.

Планът предвижда да се въведе в задължение за главния прокурор да отговоря на въпросите, постъпили в хода на общественото обсъждане на годишния доклад за дейността на прокуратурата. В момента този доклад не се подлага на обществено обсъждане, той се внася в парламента, който трябва да го одобри, но това е на практика формална процедура.

Друга мярка е парламентът да не може да избира прокурори в своята квота във Висшия съдебен съвет и така да бъде ограничено влиянието на главния прокурор в съвета.

Освен проблема с неконтролируемите правомощия на главния прокурор, Йорданова открои и други проблеми – законодателен проблем с конфискацията, както и законодателният дефицит при СРС-тата.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук