хора

Мобилна игра ще ни учи да играем български хора. Нашите баби и дядовци биха поклатили критично глава и да си кажат: „Докъде я докарахме“. Но живеем в модерен свят и технологиите са неизменна част от живота ни.

Фолклорът вече съвсем официално навлиза в модерния свят и с помощта на нова технология заема своето почетно място в ежедневието на съвременния човек.

С иновативна мобилна игра вече можете да учите

български народни хора

по революционно нов начин, където и да се намирате. Чрез технологията добавена реалност (Augmented reality), вградена в новата безплатна мобилна игра Таратанци (Taratanci), можете да играете български народни хора забавно, лесно и безплатно. Избирате хоро, насочвате телефона към земята и следвате стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона. Приложението се поддържа от всяко мобилно устройство с операционна система Android. Налично е в Google Play Store за свободно теглене, а ученето и играта на хората също са безплатни.

Създателите на революционното приложение са културната организация“Таратанци”, чиято мисия е да съхранява българския фолклор и да го разпространява в съвремието. Това е добре и повече от похвално. Дейността им се концентрира в две направления на фолклора – българските народни танци и българските народни приказки.

През 2014 г. е създаден метод за изобразяване на българските народни хора̀ чрез графични фигури от техните стъпки. Всяко хоро има автентична и напълно уникална визуална форма. До момента по метода над 130 хора. През изминалото лято екипът на „Таратанци“ са пропътували над 7000 км из всички етнографски области в страната, работейки с местни танцови дейци, за да съберат отпечатъци от стъпките на над 80 български хора̀, с което общата бройка на графичните фигури на хора̀, които са дигитализирали и запазили за поколенията, вече е 130. Усилено продължават да работят за съхраняването на още повече хора̀ от всички фолклорни области на България, вероятно над 500.

Чрез детската образователна програма “Тинтири-минтири” пък предават мъдростта от миналото в съвремието, като създават образователни училищни и семейни проекти за деца, базирани на сюжетите от български народни приказки. Целта е децата да влизат в ролите на различни герои и, преживявайки случките им, да усвоят важни социални и емоционални умения и да започнат да разбират по-добре света и себе си в него.

Фондация „Таратанци“ е носител на Европейската награда за културно наследство “Европа Ностра” 2021 г.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук