Дания
Източник: AFP

Дания с други европейски страни започна облекчаване на противоепидемичните мерки. Така двойките, които са били разделени заради коронавируса, най-накрая ще имат възможност да се видят отново, но има една уловка: те трябва да докажат, че имат любовни отношения от най-малко шест месеца.

Датската полиция заяви, че двойките ще трябва да покажат споделени текстови съобщения, лични снимки или лична информация за партньора си, съобщава „Сабах“.

„Те могат да носят снимка или любовно писмо“, заяви заместник-началникът на полицията Алън Далагер Клаузен пред датския оператор DR. „Разбирам, че това са много интимни неща, но решението да бъде пуснат през границата един човек опира в крайна сметка до преценката на отделния полицейски служител“, каза той.

Въпреки че е добра новина за разделените двойки, този ход подчертава някои от проблемите, пред които са изправени законодателите и властите по света, докато постепенно отварят отново границите на своите държави.

Дания затвори границите си за чужди граждани на 14 март, за да ограничи разпространението на новия коронавирус, като в страната могат да влизат само хора с неотложни дела. Оттогава на датско-германската граница се наблюдават възрастни двойки, които пият кафе от своята страна на границата и се държат за ръце през бариерите, за да поддържат връзка помежду си. Някои депутати се изразиха в социалните медии недоволството си от новите мерки, заявявайки, че това е нарушение на правото на личен живот.

„Никога не съм чувал за държава, в която влизането да изисква показване на интимни текстове или снимки с партньора. Най-накрая позволихме на двойките да се срещат, но засегнахме правото им на лична неприкосновеност „, заяви Кристиан Хегард от Социал-Либералната партия в Туитър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!