Международният консорциум за журналисткически разследвания (ICIJ) публикува днес откъси от около 13,4 млн документи, отнасящи се до финансите на около 120 политици от различни страни под общо название „Парадайз пейпърс“. Сред тях е министърът на финансите на САЩ Уилбър Рос, член на администрацията на Доналд Тръмп. От изнесените документите става ясно, че Рос има бизнес връзки с руски съюзници на президента Владимир Путин, които са под американски санкции.

Министърът на търговията Уилбър Рос проявява интерес към „Навигатор холдингс”, който печели милиони годишно, за транспортиране на нефт и газ за руската енергийна фирма „Сибур”. Към момента двама големи акционери от „Сибур” са под санкции на САЩ.

Друг акционер на „Сибър холдинг” е синът на президента Путин, Кирил Шамалов. Той има дял от 3,9% във фирмата. Генадий Тимченко, който е бил индивидуално санкциониран от Съединените щати, както и най-малко 12 дружества, свързани с него, и Леонид Микелсън, чиято основна компания, „Новатек”, също са санкционирани, са основни акционери в „Сибур”.

Що се отнася до самата компания „Сибур” и  Шамалов не са подложени на санкции, въпреки че бащата Шамалов, Николай, е.

paradise papers

Говорителят на отдел „Търговия” каза, че  Рос никога не е срещал тримата руски акционери.

САЩ наложиха санкции, след като Русия анексира Крим през 2014г. Други бяха наложени миналата година за предполагаема намеса в президентските избори в САЩ.

Разкритите днес документи отново ще повдигнат въпроси за руските връзки на екипа на Доналд Тръмп.

Уилбър Рос и Доналд Тръмп се познават повече от четвърт век. Рос изигра ключова роля в сделка за несъстоятелност, сключена между компанията и нейните кредитори, за казино „Тръмп Тадж Маха” в Атлантик Сити през 90-те години.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук