Доларът удари най-ниските си нива от две седмици насам, заради притесненията от засилващото се противоречие между САЩ и търговските им партньори.

Допълнителен натиск върху пазарите оказаха противоречивите послания от Вашингтон относно международната търговия.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в понеделник, че задаващите се инвестиционни ограничения няма да се отнасят само за Китай, а ще се прилагат „за всички страни, които се опитват да откраднат наша технология“.

Това изявление е в противоречие с това на съветника по търговията в Белия дом Питър Наваро, който заяви, че всички инвестиционни ограничения, предложени от администрацията на Тръмп, ще бъдат насочени към Китай, а не към други страни.

Макар че доларът за кратко се стабилизира след изявлението на Наваро в понеделник, но през нощта и в азиатската търговия във вторник се понижи до 109,43 йени, което представлява спад с 0,3 процента и е близо до двуседмичното най-ниско ниво от 109,365 йени, достигнато за кратко в понеделник.

Новините от Белия дом подсилиха предпазливостта на инвеститорите, след като в понеделник Тръмп заплаши да наложи 20 процента вносно мито върху автомобилите, внесени от Европейския съюз.

В отговор Брюксел заяви, че ще бъде принуден да отговори реципрочно на санкцията.

Индексът на долара, който измерва цената на щатския долар спрямо кошница от шестте основни валути, слезе до 94.191 пункта, отдалечавайки се от 11-месечния си връх от 95.533 пункта, достигнат на 21 юни.

Търговският спор между Съединените щати и Китай удари юана, който се търгува на офшорния пазар, до 6.5640 юана за долар, което е най-слабото му представяне за последните шест месеца.

Еврото поскъпна с 0.1 процента в азиатската търговия до 1.1717 долара, като се отдалечи значително от 11-месечното си дъно от 1.1508 долара, което бе достигнато миналия четвъртък.

Все пак, еврото остава уязвимо заради регионалната политическа нестабилност , тъй като германският канцлер Ангела Меркел е подложена на натиск да се справи с миграционния спор, който раздели Европа и заплашва нейното коалиционно правителство, коментират анализатори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!