Членовете на долната камара на парламента в Германия одобриха закон, който частично забранява носенето на бурка. Законопроектът сега ще отиде в горната камара, от където се очаква одобрение. Държавните служители, съдиите и войниците ще бъдат възпрепятствани да носят буркани на работа.

Десните партии настояват за пълна забрана на бурка на обществени места. Повече от един милион мигранти, включително много близкоизточни мюсюлмани, са отишли в Германия през последните 18 месеца.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мейзиер обяви,  че решението за забраната показа колко назад е толерантността към други култури в Германия. Десните партии искат Германия да подражава на Франция, където има пълна забрана за носене на бурка на обществени места, която е в сила от 2011г.

Наблюдава се увеличение на броя на европейските страни, забраняващи това ислямско облекло през последните години. Освен Франция, това са Австрия и Белгия. Законодателство, подкрепящо забраната, продължава в Холандия, докато местните забрани се прилагат в други държави, включително Дания, Русия, Испания и Швейцария.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!