В Деня на народните будители, който е и празник на библиотекарите, от съсловието ще излязат на протест под мотото „Долу Винету!“. Причината са недостатъчните бюджети, поради които заплатите в сектора са близки до минималната.

Предвижда се пред библиотеките ще бъдат поставени плакати с горния лозунг, тъй като романът Винету се превърна в метафора на бездуховността и липсата на отношение към културата, съобщава Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независима синдикална федерация „Култура“ – КНСБ, и председател на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека.

Повод за протеста е фактът, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове в културата – театри, музикални и танцови изкуства, а от това лято и в музеите и галериите – Министерството на културата е подписало споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната (МРЗ). Така при нарастването на МРЗ ще нарастват и всички заплати в съответното учреждение.

Единствено за библиотеките Министерството на културата предлага това да стане „при наличие на средства в бюджета” – каквото условие няма в споразуменията с другите браншове. Библиотеките, съхраняващи духовността на нацията, за пореден път са оставени на условието „ако има”, се уточнява в позицията им.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!