ученици, четат ваканциите

Децата няма да се върнат в клас преди 8 ноември. Това заяви министърът на образованието и науката Николай Денков пред бТВ.

По думите му този срок е за децата от 1. до 4. клас, като по-големите ще могат да се върнат в класните стаи седмица след това.

„Децата ще се върнат в училище, когато осигурим максимално среда с безопасни учители и тестване на децата“, каза още Денков.

Той припомни, че при тази заболеваемост е опасно децата да са в клас, защото те също се разболяват и боледуват тежко понякога.

„В момента 100 деца са с КОВИД-19 в болниците. Помислете каква отговорност е на следващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница. Родителите не усещат тази отговорност, но върху нас тежи всеки ден“, каза още Денков.

Отвориха офертите за осигуряване на щадящи тестове

В Министерството на здравеопазването (МЗ) отвориха офертите за осигуряване на щадящи тестове, предназначени за използване в образователната система.

Постъпили са 28 оферти. Комисията продължава с разглеждането и оценяването на офертите. Очакванията са в понеделник да предоставят доклад до министъра, а в началото на седмицата да има подписан договор за доставка на антигенните тестове.

Критериите за избор на изпълнители са най-ниска предложена единична цена и най-кратък срок за доставка. Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук