Тръмп
на снимката: Доналд Тръмп - президент на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир, съобщи „Фокс Нюз“. Той е номиниран от Кристиан Тибринг-Джеде, десен член на норвежкия парламент.

Номинацията е за постигането с негова помощ на мирно споразумение между Израел и Обединените арабски емирства през август.

„Мисля, че той се е опитал да въдвори мир между нациите повече, отколкото повечето други кандидати за наградата за мир“, каза норвежкият депутат, който също е и председател на норвежката делегация в Парламентарната асамблея на НАТО.

В номинационното си писмо той пише:

„Тъй като се очаква от други страни да последват стъпките на ОАЕ, това споразумение може да промени играта, която ще превърне Близкия Изток в регион на сътрудничество и просперитет“.

Той също така посочва ключовата роля на Тръмп за разрешаване на конфликти като спора за Кашмир между Индия и Пакистан и конфликта между Северна и Южна Корея, както и опита да се справи с ядрените амбиции на Северна Корея.

Тибринг-Джеде също хвали Тръмп за изтеглянето на голям брой американски войски от Близкия Изток.

„Всъщност Тръмп прекъсна 39-годишна поредица от американски президенти, които или започват война, или въвеждат САЩ в международни въоръжени конфликти. Последният президент, който избегна това, беше лауреатът на наградата за мир Джими Картър“, написа той.

Подобно на Тръмп, Тибринг-Джеде е яростен противник на имиграцията и дори сравнява хиджаба с облеклата, носени от нацистите и Ку-Клукс-Клан. През 2006 година той номинира критика на исляма Аяан Хирси Али за Нобелова награда за мир. Хирси Али не спечели.

Депутатът номинира Тръмп за наградата през 2018 г. след срещата на върха с Ким Чен Ун в Сингапур. Твърди се, че японският премиер Шиндзо Абе е направил същото, но Тръмп не успя да спечели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!