доналд тръмп
на снимката: американският президент Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил нанасянето на военни удари срещу определени цели в Иран, но се е отказал. Американските самолетите вече са били във въздуха, а корабите на позиции, когато са били отзовани.

Това се е случило тази нощ, а причината е свалянето от Иран на дрон в международно въздушно пространство, съобщава „Ню Йорк таймс“.

Няколко високопоставени служители в администрацията на президента са коментирали пред изданието, че около 2 часа след полунощ българско време, военни и дипломати са очаквали ударите. Преди това в Белия дом е имало напрегната дискусия между екипа по въпросите на националната сигурност на Тръмп и парламентарните лидери.

Според информацията Тръмп е дал одобрение за атакуване на радари и ракетни батареи на Иран.

Операцията е била в начална фаза, когато е била отменена. Срещу Иран не са били изстрелвани ракети.

Това щеше да бъде третата военна намеса на Тръмп в Близкия изток, след като през 2017 и 2018 година бяха атакувани цели в Сирия.

Военен конфликт с Иран обаче би имал много по-сериозни последици. Не е ясно защо президентът на САЩ е променил решението си.

По-рано Тръмп каза, че Иран е допуснал голяма грешка и че ситуацията щеше да е съвършено различна, ако бе свален американски пилот. Според него обаче е напълно възможно ракетата да е изстреляна от някой глупав или луд офицер.

Според него САЩ разполагат с безспорни доказателства, че дронът е бил в международно въздушно пространство. Иран обаче категорично настоява, че безпилотният апарат е навлязъл в иранското въздушно пространство и показа GPS координати, съгласно които той е бил на 8 мили от иранския бряг,  вътре в иранските териториални води.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!