Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска смъртно наказание за узбекистанецът Сейфуло Саипов, заподозрян за извършител на атентата в центъра на Манхатън, при който загинаха 8 души.

По обичайния си начин – в „Туитър” – Тръмп написа, че терористът, който в момента се намира в болница, е поискал в стаята му да бъде окачено знамето на „Ислямска държава”.

атентат в Ню Йорк
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

„Терористът от Ню Йорк беше щастлив като поиска в болничната му стая да бъде окачено знамето на ИД. Той уби 8 човека и рани тежко 12. ЗАСЛУЖАВА ДА ПОЛУЧИ СМЪРТНА ПРИСЪДА!“, написа Тръмп.

Освен това, държавният глава се закани да спре лотарията за „Зелена карта”. Държавният департамент на САЩ обаче побърза да опровергае информацията.

атентат в Ню Йорк

„В настоящия момент не се правят никакви изменения в програмата за разнообразяване на имигрантския поток“, каза говорител на департамента.

Доналд Тръмп обяви, че иска да сложи край на лотарията „Зелена карта”, след като стана ясно, че атентаторът от Ню Йорк е пристигнал от Узбекистан в САЩ именно със „Зелена карта“.

атентат в Ню Йорк
на снимката: узбекистанецът Сейфуло Саипов

„Днес започвам процедура за спиране на програмата за разнообразяване на имигрантския поток“, каза президентът.

Всяка година милиони хора по света участват в тази лотария, независимо, че едва 50 000 успяват да се сдобият със „Зелена карта“.

Междувременно, появиха се нови разкрития около нападението. Полицията в Ню Йорк обяви, че терористът е имал в себе си няколко ножа, но така и не е успял да ги използва.

атентат в Ню Йорк
на снимката: узбекистанецът Сейфуло Саипов

Оръжията са открити в торба в пикапа на Саипов, с който той се вряза в пешеходците и велосипедистите в центъра на Манхатън.

На отговорния за престъплението узбекистанец Сейфуло Саипов са предявени обвинения за сътрудничество с терористичната групировка „Ислямска държава“, както и за убийството на осем души.

Припомняме, че в нощта на Хелоуин, мъж се вряза с пикапа си във велосипедна лента. Осем души загинаха, а над десет други бяха ранени.

След това мъжът се блъсна и в училищен автобус и излезе от превозното си средство, крещейки „Аллах е велик“ и държейки в ръцете си пушка за пейнтбол и въздушна пушка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!