Доналд Тръмп, Тереза Мей
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Тереза Мей

Американският президент Доналд Тръмп посъветвал британския премиер Тереза Мей да осъди Европейския съюз, вместо да преговаря с него, предава Би Би Си.

Президентът на САЩ каза в петък на съвместната пресконференция, че ѝ предложил път за разрешаване на проблемите около напускането на ЕС, но тя го сметнала за прекалено „брутален“.

Запитана от Би Би Си за предложението, Мей отговори:

„Той ми каза, че трябва да дам под съд ЕС – не да преговарям“.

Британският премиер отново защити принципите си за Брекзит и призова критиците да ги подкрепят.

Тя посочи, че те ще позволят на ЕС да сключва търговски сделки с други страни, да се сложи край на свободното движение на хора и на юрисдикцията на Европейския съд.

„Посланието ми към страната този уикенд е просто. Трябва да не изпускаме от поглед целта. Ако не го направим, рискуваме да се окажем без никакъв Брекзит”, каза Мей.

През изминалата седмица премиерът се опитваше да получи подкрепа за своя план за създаване на зона за свободна търговия с ЕС след Брекзит на фона на оставки на членове на правителството й и критики от президента на САЩ Доналд Тръмп.

В статията си тя подчертава, че засега не е видяла работеща алтернатива на този план, защото напускането на ЕС не бива да доведе до появата на твърда граница между Великобритания и Северна Ирландия.

Мей обеща също да заеме твърда позиция по преговорите.

В четвъртък Тръмп заяви пред в. „Сън“, че според него позицията на Мей в преговорите с ЕС „не е споразумението, за което хората гласуваха“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук