Откакто Джон Кенеди назначи брат си Боб за министър на правосъдието и зет си за директор на „Корпуса на мира”, САЩ не са имали друг президент като настоящия Доналд Тръмп, който  разчита толкова много на семейството си при управлението си. Дори неговата 5 ­годишна внучка Арабела е впрегната да помага.

С наближаването на първите 100­ дни от управлението си Тръмп превърна Белия дом във фирма с изключително необичайно смесване на кръвни връзки, бизнес и управление.

Иванка Тръмп, която до скоро твърдеше, че ще се придържа към ролята си на дъщеря, сега има офис в Западното крило и титла на президентски помощник. Усилията й да балансира невинаги са лесни. При участието си във вторник в конференция в Германия за правата на жените тя си навлече освирквания, след като защити досегашната политика на баща си. Нейният съпруг Джаред Къшнър е старши съветник на президента, чийто задължения включват всичко ­ от посредничество в близкоизточния мирен процес до преструктуриране на федералното правителство.30

Ерик, синът на президента, влезе в неофициалната роля на говорител, заявявайки, че баща му ще се изправи срещу провокациите на Северна Корея. В интервю в Белия дом той заяви от името на президента: „Едва ли някой желае да има смърт, разрушения в света, но трябва да имаш як гръбнак, за да се справиш с ужасни, много лоши диктатори.”

Друг син на американският президент – Дон Младши, засили профила си по време на кампанията и ранните месеци на президентството на баща си до такава степен, че има спекулации, че ще направи свой собствен мандат. И той оставя тази врата отворена, казвайки, че седалището на губернатора в Ню Йорк може да бъде изкусителна дестинация в някакъв момент.

Съпругата на президента Мелания досега е до голяма степен далеч от управлението и ще живее в Ню Йорк докато 11-годишният й син Барън завърши учебната година. Но тя постепенно прекарва повече време във Вашингтон и дава на съпруга си нежен устрем, за да постави ръката на сърцето си по време на изпълнението на националния химн по време на търкалянето на великденски яйца в Белия дом. Малката Арабела се включи в усилията на екипа на Тръмп да очароват китайския президент Си Дзинпин, като изпя песен по време на неотдавнашната среща на лидерите в Мар-а-Лаго.

Историкът от Принстън Джулиан Зелизър казва, че членовете на семейството може да са в състояние да дадат критична оценка, от каквато останалите участници в екипа биха се въздържали, но може и да се „оплетат в семейните въпроси в опитите си да предпазят Тръмп и да не могат да му дадат честен съвет или дори да забележат възникнали проблеми”.

Размитата граница между бизнес интересите на семейство Тръмп и неговите връзки с управлението е друго необичайно усложнение за сегашното президентство. Въпреки че на синовете Дон и Ерик е възложено да се занимават с бизнеса, а Къшнър и Иванка Тръмп клонят към управленските дела, продължаващото препокриване на държавното и частното повдига много въпроси за конфликт на интереси.

Нанси Бенак, Асошиейтед прес

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!