Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред американците днес, че рискът от коронавируса за страната е „много нисък“ и постави вицето си Майк Пенс да ръководи отговора на държавата срещу глобалната заплаха за здравето. На пресконференция заедно с екипа за реакция срещу епидемията президентът заяви, че здравните служители са „готови, нетърпеливи и способни“ да се справят с предизвикателството, ако заразата се разпространи.

Тръмп обяви, че ще приеме всякакво извънредно финансиране, което Конгресът би предложил за справяне с кризата. Той изрази нарастващо притеснение от спада заради коронавируса на борсовите индекси, които отразяват добрата форма на американската икономика.

Вчера стопанинът на Белия дом заяви в „Туитър“, че „лъжливите медии правят всичко възможно, за да накарат коронавирусът да изглежда /в очите на обществеността/ възможно най-лошо, включително /създаване на/ паника на пазара, ако е възможно.

„По подобен начин техните некомпетентни и нищо не правещи приятели демократи просто говорят, без да предприемат действия. САЩ са в отлична форма! – добави американският президент – Ще имам пресконференция в Белия дом по този въпрос днес. Ще има представители на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и други“, обяви Тръмп.

Висши здравни служители в САЩ обаче предупредиха американците да се подготвят за „неизбежното“ разпространение на коронавирусната болест, която обхваща все по-големи региони в света, съобщи Би Би Си.

Експертите от Центровете за контрол на заболяванията (CDC) и превенцията в САЩ предупредиха американците за предстоящото разпространение на заразата.

„Молим американската общественост да бъде подготвена за очакването ни, че това може да е лошо – заяви д-р Нанси Месонние от Националния център за имунизация и респираторни заболявания в конферентен разговор с репортери – Въпросът не е в това дали, а кога това ще се случи в тази страна. Прекъсването на ежедневните дейности може да е тежко.“

Предупреждението бележи промяна в тона на Центъра за контрол на заболяванията, която досега до голяма степен беше фокусирана върху усилията за спиране на проникването на заразата в страната и върху карантинирането на хора, идващи от Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!