Васил Божков
на снимката: Васил Божков

Апелативният специализиран наказателен съд, 1-ви въззивен състав, потвърди протоколно определение на Специализирния наказателен съд, с което са оставени без разглеждане жалбите на защитниците на обвиняемите Васил Божков и Георги Попов, съобщиха от съда.

Жалбите са срещу постановлението на Специализирана прокуратура за задържане в срок от 72 часа. Съдът прие, че след като двамата обвиняеми не са фактически задържани липсва законово основание за контрол на тези актове от съда, а обжалването им се извършва по реда на чл. 200 от НПК. В резултат на решението, ако Божков бъде репатриран, ще бъде задържан за 72 часа.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Двамата са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България.

Задържането за 72 часа е заради обвинението на Божков за ръководство на организирана група, извършвала от 2014 до 2020 година престъпления от различен характер, а на Попов – за членство в групата. Обвиненията на двамата обаче са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната.

След като Васил Божков и Георги Попов бяха локализирани в Обединените арабски емирства, връщането им у нас е в ръцете на местните власти. В случай, че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!