Нагнетява се напрежението по границата между САЩ и Мексико. След масови безредици вчера, при които американските органи на реда прибегнаха до сълзотворен газ, днес президентът на САЩ заплаши завинаги да затвори границата с Мексико.

„Мексико е длъжна да отпрати размахващите флагове мигранти, много от които са хладнокръвни престъпници, да се върнат в страните си. Направете това чрез самолети, автобуси и по всякакъв друг начин, който искате, но те няма да дойдат в САЩ. Конгерс, рефинансирайте строителството на стената!“, пише държавният глава на своята Туитър страница.


В неделя управлението на митническо-пограничните служби на САЩ съобщи за временното затваряне на контролно-пропускателен пункт край град Сан Диего (Калифорния). Сега в мексиканския щат Долна Калифорния близо до границата със Съединените щати има няколко хиляди души от страни в Централна Америка, които искат да влязат в Съединените щати.

Тръмп, Мексико, границата

Преди няколко дни жители на Тихуана, недоволни от масовото пристигане на мигранти, проведоха огромен протест срещу присъствието им в града, припомни ТАСС.

До временното затваряне на границата се стигна след като нелегални мигранти се опитаха да разрушат граничната ограда на САЩ в опит да влязат в страната в неделя. В опита за нахлуване са участвали около 500 мигранти, съобщават американските медии.

Тръмп, Мексико, границата

С цел те да бъдат разпръснати полицията използва сълзотворен газ.

В събота Вашингтон пост съобщи, че мексиканските власти са се съгласили с предложението на Съединените щати – всички имигранти, които искат да влязат в американска територия през южната граница, ще трябва да чакат решение за тяхното убежище в Мексико.

Тръмп, Мексико, границата

По-рано президентът Тръмп съобщи, че ще се обърне към военните и ще затвори южната граница на Съединените щати, ако мексиканските власти не спрат потока от нелегални имигранти от Централна Америка, които преминават през тяхната страна. Той също така обвини властите на латиноамериканските държави за бездействие във връзка с незаконната имиграция на своите граждани в Съединените щати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!