Томислав Дончев
на снимката: Вицепремиерът Томислав Дончев

Глобата наложена на НАП заради източването на лични данни ще бъде платена от нашите данъци, потвърди пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев.

Той определи пробивът в масивите на НАП като тежък киберинцидент.

Според него ситуацията е по-особена, защото приходната агенция е публична институция, следователно наложената глоба ще се плати от публичните приходи.

„Една глоба се плаща от публичните приходи, т.е. от данъци. Само, че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители от най-ниското до най-високото ниво, и ще бъдат предвидени наказания. Само, че в момента приоритет е овладяването на ситуацията”, заяви Дончев.

Какви точно ще са наказанията обаче не е ясно. При всички положения няма да са уволнения, защото, ако съществуваше тази хипотеза, вицепремиерът вероятно щеше да я обяви.

„НАП вече се е свързала с близо 180 българи, за които има критично изтичане на данни, предлага им се помощ”, каза още Дончев.

И добави:

„По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си, пише, че съм свързано лице със сина си, което едва ли е някаква новина. Има единният ми граждански номер, което не е добре, но все пак ЕГН-тата са защитена информация от две години. Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа, вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните”.

Той отново коментира, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните.

Именно Дончев е натоварен със задачата за въвеждане на електронното правителство. Вече 10 години обаче той не може да се справи с това.

Решението да се създаде електронно правителство официално е обявено през 2002г. с приемането на Стратегия за електронно правителство. 9 години по-късно – през 2011 г., е взето решение за внедряване на естонския модел на е-правителство и за тази цел е учреден Съвет за електронно управление, чийто председател става премиерът Бойко Борисов, а в съвета влизат тогавашният финансов министър Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Тоест 10 години вицепремиерът Дончев се опитва да внедри електронното правителство у нас, за да се справи с бюрокрацията. И не се справя много добре. Все още има места, където от гражданите се изисква да предоставят документи, които се придвижват по служебен път между администрациите. Такъв документ например е свидетелство за съдимост, въпреки уверенията на Дончев от миналата година (5 април 2018г.), който изпрати до всички администрации писмо с призив да спазват закона и да преустановят изискването към неосъждани граждани да представят на институциите свидетелство за съдимост на хартиен носител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!