След повече от 2 часа дебати и в отсъствието на министрите на отбраната и икономиката – Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено върху Закона за ратификация на четирите договора за придобиването на изтребителите Ф-16.

128 народни представители (ГЕРБ, част от „Обединени патриоти”, ДПС ) гласуваха в подкрепа на договорите и против ветото, против бяха 73, а трима се въздържаха.

Депутатът от БСП Румен Гечев каза че самолетите ще струват на България по-скъпо отколкото на Бахрейн или Словакия.

„Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите“, каза Гечев.

И попита:

„Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ?“

Тома Биков го репликира:

„Аз от самолети не разбирам, но разбирам от политически идеи. Това е най-глупавото вето на президента.“

Той атакува президента , че по време на служебното му правителство с премиер Огнян Герджиков, непрозрачно е избрал Грипен и е принудил Герджиков да подпише тази сделка.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че тезата на БСП e фалшива и българското законодателство позволява покупката на самолетите:

„Ако цялото ви условие е построено върху фалшиви твърдения и от там фалшиви изводи, това е друг въпрос. Но тук никой не е лъгал. Тезата беше друга. Българското законодателство позволява покупка на такава мащабна техника без търг и конкурс в директни преговори с продавача“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че няма да подкрепят ветото на президента, но и няма да подкрепят закона. Според него, действията на президента Румен Радев са политически, проформа и популистки, защото ако е искал да блокира закона, щял да го направи на 31 юли , когато е крайният срок за плащането от българска страна.

Депутатът от комисията по отбрана Христо Гаджев заяви, че с ветото си, президентът иска да провали процедурата, като „изпуснем сроковете за плащане и така да започнем нови преговори с други страни”.

„Ветото на президента за Ф-16 е отклонение от модернизацията на ВВС. Развиването на тези, че националният интерес не е защитен, като се използват само внимателно подбрани въпроси, цели единствено манипулация на общественото мнение и представлява опит за поредно отклонение от модернизацията на ВВС и създаване на негативно отношение към тях и към хората, работили за реализиране на проекта“, заяви заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Емил Христов по време на дебатите по президентското вето.

Той добави, че ратификацията и закупуването на самолетите е логично следствие на два документа.

От Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че ако няма вето върху актуализацията на бюджета, доставката на самолетите влиза в сила.

„Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена и то с ново и модерно оръжие. Като страна членка на ЕС, при съществуващите санкции, да кажеш на хората, че ще купиш руски самолети, означава да ги лъжеш, че някога изобщо ще купиш самолети. МиГ-29 не е лош самолет, аз полагам усилия да възстановим летателната способност на поне 10 такива, с които разполагаме. Сега летят само 4 от 15. Ф-16 беше най-добрият вариант за момента.”

Президентът Радев наложи вето блокира купуването на самолетите в началото на седмицата. Сред мотивите му бяха, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Четирите международни договора, обединяващи доставката на новите американски самолети и свързаното с тях оборудване, бяха одобрени от парламента в края на миналата седмица. Те са на стойност 1,256 млрд. долара, а България трябва да получи всички самолети до 2023г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!