Ще има увеличение на минималната работна заплата. Това съобщи в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

„В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение”, каза той.

Очаква се минималната работна заплата да се повиши, но не и с 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок.

14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, а ръстът на инфлацията е малко над 2%.

Според него всичко, което случващото се в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. Очаква се инфлацията да нарасне до края на годината.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза министърът.

„От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства“, обясни той.

По думите му всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се приложат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Вицепремиерът бе категоричен, че средства за това има.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!