Кристин Лагард
Кристин Лагард

Резкият ръст на цените в еврозоната на фона на пандемията от коронавирус не дава основание да се предполага, че нивото на инфлацията ще бъде по-високо от очакваното, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард пред комисия в Европейския парламент.

Сред причините за ръста на цените в Европа Лагард спомена исканията на профсъюзите за повишаване на работната заплата на работниците, затрудненията с доставката на товари и високата стойност на енергоносителите.

„има всички основания да се предполага, че тези фактори няма да продължат дълго и през 2022 г. тяхното влияние ще намалее“, каза тя.

Нивото на инфлацията в еврозоната неотдавна достигна 3%, което е най-високият показател за последните десет години. ЕЦБ продължава да се придържа към политиката си на ниски лихвени проценти, тъй като смята ръстът на цените за временен.

Според вътрешна информация, с която разполага „Дойче веле”, ЕЦБ може да приключи още през пролетта кризисната програма за помощ на европейската икономика, започнала във връзка с пандемията от коронавирус.

Други източници твърдят, че скептиците в ръководството на ЕЦБ предполагат, че въпреки очакванията, инфлацията през следващата година ще бъде около 2% или ще я надхвърли.

Това може да послужи като аргумент в полза на приключването на програмата за изкупуване на ценни книжа от частния и държавния сектор още през март.

В началото на септември Кристин Лагард обяви, че се очаква през 2021 г. потребителските цени в еврозоната да се повишат с 2,2 %, а инфлацията да остане доста под целта от 2 %.

Европейската централна банка повиши прогнозата си и за икономически растеж през 2021 г., тъй като възстановяването на еврозоната набира скорост след облекчаването на много ограничения в пандемията. Производството в еврозоната ще надхвърли нивата отпреди пандемията „до края на тази година“, заяви още президентът на Европейската централна банка, тъй като темповете на възстановяване на блока се увеличават.

В социалната мрежа „Twitter“ се появи видео, в което Кристин Лагард коментира как бъдещите насоки оформят инфлационните очаквания.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук