В новия бюджет е заложена старата философия на финансиране на общините, която води до ерозиране на местната демокрация, констатира депутатът от БСП и член на парламентарната бюджетна комисия Дора Янкова в СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА ДЕБАТИ.БГ. По думите й сегашната политика на централно финансиране на общините засилва тяхната подчиненост на кабинета поради опасения, че иначе може да не получат достатъчно финансиране, а премиерът в много случай сам решава къде да отпусне средства и къде – не.

„Силно са зависими общините от централната власт. Ние пледирахме в зала, че искаме повече пари за общините, защото премиерът, с постановление и по негов личен възглед и симпатии, раздава повече от един милиард на общините. Но ги раздава като звезден прах – тук има, там няма. А да целеположиш политика и да лекуваш регионални контрасти – и с десетте години управление стават все по-големи регионалните контрасти между отделните райони и между града и селото – такава политика няма“ – каза Янкова.

По думите й БСП се стреми да постигне по-голяма фискална децентрализация, която да стабилизира местната демокрация, но това не може да стане при сегашния маниер на управление:

„Нашето желание е за една реална финансова и фискална децентрализация на общините, с която инструментът местна демокрация да се засили. Сега трябва кметът да е послушен на кабинета или на премиера и всички хора, дори гласувайки, да кажат „ние трябва да подкрепим тази политика, защото иначе няма да има пари за общината“. А тогава има ли местна демокрация? Тя е под съмнение. Предлагахме го като политика, като възглед. Нямаше го като разбиране от колегите. Естествено, това е философията на тази партия – тя така управлява.“

Янкова разкри, че партията й има предложения за стимулиране на ролята и активността на местната власт в икономическия живот, но те са били неглижирани и отхвърлени от ГЕРБ и министъра на финансите Владислав Горанов. Тя отправи и критики към новия бюджет, че в него няма мерки за стимелиране на младите хора и опори за преборване с демографската криза.

Пълното интервю с Дора Янкова можете да видите по-късно на сайта „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!