Борисов, Нинова
на снимката: премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заподозря, че има задкулисна договорка между премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова за увеличаване на партийните субсидии.

„Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия на глас”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.

Той добави:

„Предстои важно гласуване на промени в текста за партийните субсидии, внесен от БСП. Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП“.

Карадайъ каза още:

„Когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв. Ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени и може да се отвори дебат за тавана на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си“.

Това увеличи напрежението в кулоарите на парламента. Последва и незабавният отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова, която отрече обвиненията на Карадайъ.

„Лъжа е информацията, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите – ДПС искат да замаскират своето участие в управлението”, каза Нинова пред журналистите в Народното събрание.

И добави:

„Интересно ми е защо го правят от ДПС, след като аз нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм се договаряла с г-н Борисов за такова нещо”, каза Корнелия Нинова.

Тя заподозря, че има две причини – опит на ДПС да прикрият участието си в управлението.

„Второто е, че на ДПС им е удобно в момента статуквото – партиите да се финансират от бизнеса, от мафията задкулисно, за да могат бизнесът, лобитата и кръговете да диктуват политиката”, каза Нинова.

Тя повтори, че субсидия от 1 лев е „убиване на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България”.

По-рано финансовият министър Владислав Горанов също коментира думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Не ми е известна договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова за партийните субсидии. Нашата позиция остава непроменена”, каза Горанов.

Припомняме, че депутатите намалиха размера на партийната субсидия до 1 лев за действителен глас, през юни, след журналистическо разследване, което показа, че партиите са взимали вместо 11 лева, както е по закон, по 13, заради грешно интерпретиране на закона.

През ноември БСП предложи преди второто четене на държавния бюджет за 2020 година партийната субсидия да стане 8 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!