Ураганът „Дориан” спря в понеделник над Бахамските острови, докато бурните морски води и свирепите ветрове посяха хаос сред ниско разположените островни общности, като отнеха поне пет живота и предизвикаха масови евакуации по източното крайбрежие на САЩ.

Премиерът на Бахамските острови Хуберт Минис нарече урагана „историческа трагедия“ за архипелага.

„Досега Кралските полицейски сили на Бахамските острови потвърдиха, че в Абако има пет смъртни случая“, каза Минис на пресконференция.

„Екипите ще отидат в Абако възможно най-скоро за пълна и правилна оценка и идентификация“, каза той.

Тъй като „Дориан” се задържа над Бахамите на запад от веригата острови, министерството на туризма и авиацията на Бахамските острови обяви началото на спасителните операции „на места, където е безопасно“.

За мнозина чакането на пристигащата помощ беше ужасяващо.

Текстово съобщение, видяно от АФП от жена на име Кендра Уилямс, която живее на Гранд Бахама, гласи: „Под вода сме; ние сме на тавана. Може ли някой да ни помогне или да изпратите помощ. Моля. Аз и шестте ми внуци сме на тавана.“

„Дориан” отслабна леко вчера, но все още е опустошителната буря от категория 4, връхлитайки Бахамите с „животозастрашаваща буря и катастрофални ветрове“, се казва в последния бюлетин на Националния център за урагани в Маями.

Първоначалните оценки на Червения кръст бяха, че 13 000 сгради могат да бъдат повредени или разрушени от „Дориан”, заявиха служители в Женева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук