наводнение Гърция

Циклонът „Янос” продължава да вилнее над Гърция, отнесе пътища и покриви на къщи.  Природната стихия взе и две жертви. Възрастна жена почина в дома си в област Фарсала, наводнен от придошла река.

наводнение Гърция

63-годишен фермер бе пометен от водите в град Кардица. Изчезнала е и жена, която е пътувала с колата си. Сградите са повредени от реки, излезли от коритата си.

Цяла нощ пожарни екипи са спасявали хора от наводнени къщи. Някои гръцки медии пишат, че над страната „ се е изсипал гнева на боговете”. 8 области остават в извънредно положение – в Западна Гърция, Йонийските острови.

наводнение Гърция

Според гръцката агенция за гражданска защита средиземноморският циклон Янос, който е необичаен феномен, върви с ветрове, достигащи до 117 километра в час.

 

Циклонът се насочва към островите в Егейско море. Засегната е и голяма част от Пелопонес.

Над 2500 души са поискали помощ от пожарната. Семейство с дете беше спасено от наводнена къща.

наводнение Гърция

Жителите на няколко села се евакуираха в църкви, които са на по-високи места и не са засегнати от наводнението.

Влакът Солун – Атина е спрян, защото част от железопътната линия е наводнена. Остава предупреждението на властите предупреждават хората да стоят по-далече от морето и от реките.Част от Южна Гърция е и без ток.

Природната стихия връхлетя южната част на страната с 80 км/ч, предизвика огромни вълни, събори дървета, наводни къщи и прекъсна електрозахранването.

Очаква се утре циклонът да отслабне.

Външно министерство предупреди да не се пътува в засегнатите от бурята райони

Български граждани има в цялата ни южна съседка, тъй като туристическият сезон продължава.  От Външно министерство предупредиха за усилване на циклона Янос до Средиземноморски ураган в някои райони на Гърция. Препоръчва се, гражданите да избягват пътуване в посочените райони.

Ако не могат да отложат пътуването си, от Външно призовават сънародниците ни да следят постоянно съобщенията на местните власти за евентуално усложняване обстановката, да информират свои близки относно местоположението си и планове за местата и периода, в който възнамеряват да ги посетят.

При нужда от съдействие, българските граждани, намиращи се на територията на Гърция, могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, както и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук