Руският опозиционер Алексей Навални, който в момента се лекува в Германия след отравяне с новичок, публикува в профила си в Инстаграм снимка, на която слиза по стълбите в болницата и описа процеса на възстановяване.

„Нека ви кажа как напредва възстановяването ми. Това вече е чист път, макар и не кратък. Всички настоящи проблеми, като например факта, че телефонът в ръцете ми е безполезен като камък и се заливам с малко вода се превръща в цяла атракция, са почти нищо „, каза Навални в текст към снимката, която публикува в Instagram.

Навални разказва, че не е можел да разпознава хората или да говори. Лекар го е посещава всяка сутрин с черна дъска и го е молил да напише каквато и да било дума върху нея, а това за него е било неизпълнима задача.

„Сега съм човек, чиито крака треперят, когато се качвам по стълбите, но който си мисли: „О, това е стълбище! Хората вървят по него. Може би трябва да потърся асансьор.“ Но преди просто щях да стоя глупашки и да го зяпам “, написа Навални.

Той благодари на лекарите от „Шарите“, че го „превърнали от технически жив човек“ в някой, който има всички шансове да стане отново най-висшата форма на съществуване на модерното общество – човек, който знае как бързо да превърта Instagram и къде да постави харесвания Без съмнение.“

На 7 септември Навални беше изваден от медикаментозна кома и отделен от респиратора в базираната в Берлин клиника „Шарите“. Първата поява в интернет, която оттогава направи, беше снимка на него и семейството му от болничното отделение, публикувана по-рано тази седмица на първия ден, в който той дишаше сам.

 

Навални се разболя по време на вътрешен полет в Русия на 20 август. Първоначално той беше лекуван в сибирския град Омск, където самолетът трябваше спешно да кацне. Два дни по-късно, след като лекарите установиха, че е годен за транспортиране със самолет 44-годишният опозиционер бе откаран с полет до „Шарите“ за по-нататъшно лечение.

Едва на 2 септември германското правителство заяви, че пробите на Навални съдържат следи от вещество от групата Новичок. Според Берлин това заключение е потвърдено от лаборатории във Франция и Швеция.  Русия  продължава да твърди, че няма следи от отрова и настоява Германия да предостави доказателства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!