Досегашният дипломатичен подход на европейските институции към държавите, които нарушават базови принципи на европейското право и върховенството на закона, трябва да се втвърди, защото вече е ясно, че така не дава резултат, заяви в интервю за „Дебати.бг“ юристът доц. Атанас Славов от „Да, България!“. По думите му сегашният мек тон разрешава на правителствата да интерпретират докладите както им е изгодно и винаги да представят оценките като признания за прогрес.

„За съжаление част от държавите-членки не разбират от мек и дипломатичен език. Когато се използва той, всяко едно правителство отчита по-скоро успехи, а не критика в тези доклади. Така че е изключително важно да има много конкретни препоръки към държавите, които нарушават общите стандарти и да е ясно какви санкции може да се предприемат – от спиране на еврофондове до лишаване от право на глас в европейските институции, който е механизъм по чл. 7 от договора за ЕС, и който е активиран, без да е приключил, по отношение на Полша и Унгария. Потенциално други страни членки също могат да влязат в тази интензивна процедура за преглед на системни нарушения на върховенството на правото. Но без санкции механизмът няма смисъл – просто ще е един доклад, от който специалистите ще си вадят данни за анализ, но няма да постигне политическата цел, която трябва да обслужи“ – каза юристът.

Доц. Славов заяви, че за поправяне на проблемите на българското правосъдие е необходима конституционна реформа, а не частични инициативи без пипане на Конституцията. Той подчерта особената важност на преразглеждане на статуса на главния прокурор, който в момента, по думите на Славов, не носи нито политическа, нито юридическа отговорност пред никого, а това е несъвместимо с принципите на съвременната демокрация.

Цялото интервю с доц. Атанас Славов можете да прочетете по-късно на страницата на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!