Андрей Чорбанов

Предлаганите от здравния министър нови ограничения и пълна блокада на държавата от петък няма да имат никакъв ефект върху разпространението на коронавируса, напротив само ще удължат агонията. Това заяви пред bTV имунологът от Българската академия на науките доц. Андрей Чорбанов. По думите му това е мнението на много негови колеги и лекари, с които общува.

Според него държавата трябва да предприеме мерки за подпомагане на здравната система, която в момента е сериозно натоварена и не може да издържи. Новите мерки обаче само ще намалят с около 15% този натиск, което няма е достатъчно. В същото време ще се удължи преминаването на страната през вируса с месеци.

Никой не може да ограничи семейните събирания с по десет души, където най-често се разпространява вирусът, изтъква имунологът.

Според проучване на БАН хората са много стресирани и уплашени и новите мерки ще задълбочат този проблем. Оказва се, че колкото и да е изненадващо най-притеснени са работещите от вкъщи, които четат непрекъснато нефилтрирани новини в интернет за заразата.

Доц. Чорбанов е категоричен, че скоро няма да има ваксина на пазара. Хората, които първи ще трябва да бъдат ваксинирани са тези с хроничните заболявания, възрастните хора и тези, които са нтай-застрашени- медиците.

Но при всички случаи те ще трябва да подпишат декларации, че са съгласни да им бъда поставена тази ваксина, защото на пракитка те ще участват в проучване и тестване на ваксината. Такава е процедурата, обясни доц. Чорбанов.

По думите му ваксинирането е най-добрият начин за постигане на стадиен имунитет. Вариантът всеки да мине през вируса е по-лош, защото ще има хора, които няма да могат да се преборят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!