Атанас Мангъров
на снимката: доц. Атанас Мангъров
Доц. д-р. Атанас Мангъров е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” – Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните интереси на доц. Мангъров са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема доц. Мангъров защитава дисертация през 1991 година.

 

Как оценявате ситуацията в момента с пандемията? Ще има ли трета вълна?

Обстановката в момента се успокоява. Доказва го фактът, че броят на новозаразените намалява, като процентно съотношение. Нямаме чак толкова много хора, които са ваксинирани, това се дължи на факта, че вирусът най-вероятно е преминал през значителна част от населението, след което неговото разпространение рязко спада. Силно се надявам, че вече наближаваме сакралните 70%, но ние не полагаме никакви усилия да установим докъде е стигнало разпространението на вируса сред населението. Нужно е сероепидемиологично проучване – да има представителна извадка от населението, за да се види каква част от хората са се срещали с вируса. Ако сме наясно с това, ще може да правим много по-сигурни прогнози, относно какво може да се случи наесен. Да не забравяме, че в 80% от случаите този вирус протича безсимптомно. Тези, които са доказано болни, са около 2%.

Най-вероятно всичко ще затихне в този вид, в който е в момента. Много хора, на които не им влиза в работата да лекуват ковид се захванаха с лечението му и ще им трябва много време, за да осъзнаят, за какво става дума. Нещата затихват, в нашето отделение имаме 110 легла и 10 болни. Дали ще има четвърта вълна зависи от това, каква част от населението се е срещала с вируса. Имам сериозни съмнения, че към настоящия момент тази част е значителна, защото това затихване не се дължи на затоплянето на времето.

Наскоро излезе статистика, че сме последни по ваксинация и първи по смъртност. Щабът ли е виновен?

Щабът не е виновен! Просто тази пандемия разкри всички недъзи на нашето здравеопазване. На първите места сме по сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания, диабет. Причината е, че водим много нездравословен начин на живот. Храним се лошо, не спортуваме, злоупотребяваме с цигари и алкохол. Когато сред едно такова население, което е по принцип нездраво, се появи вирус, той отнася значителна част от хората, чието физическо състояние не им позволява да се справят адекватно с него. Ние сме и в челните редици по детска смъртност. Там, където хората са зле заради здравната система и живота, който водят, появата на един такъв вирус, води до много лоши последици. Около 8 хиляди души без малко са починали от ковид за изминалата година, но има близо два пъти повече, които са починали без ковид. Това е така, защото се забавиха диагностиката и лечението на много други заболявания. Беше спрян плановият прием и всичко това доведе до тези неприятни резултати. Но това не се отнася само до нашата страна. При нас просто тези неща се проявиха по-силно, поради недъзите на нашето здравеопазване.

Казвате, че нещата ще преминат, когато 70% от населението се срещнат с вируса. Други казват, че когато 70% се ваксинират. Вярно ли е това твърдение?

Става въпрос 70% от хората да имат имунен отговор. Този имунен отговор може да бъде получен по естествен път, след като човек се срещне с инфекцията, или може да се получи по изкуствен път при имунизация. В момента се неглижират хората, които са прекарали заболяването симптомно или безсимптомно. Отново казвам в 80% от случаите ковидът протича безсимптомно, като безсимптомното протичане води до същия имунен отговор като симптомното. В сертификатите, които се готвят да бъдат въведени, се казва, че за преболедували от ковид се считат само тези, които в 6 месечен период назад имат положителен PCR тест или ваксинираните. Няма графа за хората, които имат антитела след прекарана по естествен път инфекция. Това е абсурдно, защото човек може да бъде ваксиниран и да няма антитела. Това се наблюдава в част от случаите след имунизация.

Ваксините нямат 100% действие. Тяхната ефективност е между 70%-90%. В момента се абсолютизира поставянето на ваксината, като се счита, че който е „набоцкан“ той е защитен, а логично е за защитени да се считат хората, които имат антитела.

Приоритетно трябва да си ги правят хората, които искат – най-застрашените, хората на възраст, с придружаващи заболявания. Цялото това налагане с административни методи, да не можеш да пътуваш, в някои случаи, макар и не гласно, да не можеш да работиш, ако не си ваксиниран, не е етично. Учудващо и несериозно е да се дават облаги на хората, които се ваксинират. На някои места по света започнаха да се раздават томболи и награди за хората, които са ваксинирани. Това са абсурдни и несериозни действия, които могат само да предизвикат обратна реакция у мислещите хора.

Как си обяснявате протеста в защита на проф. Кантарджиев, който беше пенсиониран преди няколко дни?

За пенсионираните или добро или нищо. От начина, по който действаше щаба, много хора, особено тези, които се занимаваха с диагностика на ковид, станаха милионери. Всъщност това са хората, които са пряко заинтересовани, хора като проф. Кантарджиев да са на ръководни позиции. В момента продължаваме да правим по 13 000 – 14 000 теста на ден. Кому е нужно това? От тях установяваме 100-тина , 200 души. Не забравяйте, че един тест е 120 лв в България, а себестойността му е средно 20 евро. Това безумно тестване беше оправдано в началото, но за момента е лишено от смисъл. Проф. Кантарджиев беше от тези, които наложиха това, както и много други неща. Сигурен съм, че е бил наясно, но се опитваше да ги представи по начин, който съответства на това, което се налага от СЗО и от силите, които бяха заинтересовани нещата да протекат по този начин.

Кои мерки освен прекомерното тестване са били излишни, но според вас са нарочно поддържани от проф. Кантарджиев и други негови колеги?

Друго нещо, освен прекомерното тестване, беше затварянето на страната, области, паркове, градини, Носенето на маски също. Ако се върнете 1, 2 години назад и чуете изказвания на проф. Кантарджиев и на други хора от щаба, ще чуете, че те казват, че от носенето на маски няма никакъв смисъл. В последното си интервю като шеф на НЦПЗБ той каза, че тези които са прекарали ковид, според него имат доживотен имунитет, т.е не нужно да се васкинират. Въпреки това той си затрая, когато друг човек от щаба, който беше прекарал ковид отиде и се ваксинира. Всички тези неща са му били ясни, но той си затрая или просто говореше неща, които са в разрез с медицината като наука. Мисля, че целият щаб, и той самият в частност, загубиха огромна част от кредита на доверие, който имаха. Когато говориш видимо неверни неща, дори и в част от случаите, няма как да ти вярват за всичко, което казваш. Всеки ден някой прибира по 1 милион лева, които плащаме ние. В същото време чакаме помощи и траншове от ЕС, но всеки знае, че няма безплатен обяд.

Как оценявате работата на новия министър на здравеопазването и първите мерки предприети от него в сферата с борбата с коронавируса? Ако може да коментирате и разкритията относно трансплантациите и изтичането на средства в големите болници?

Ще започна с последната част на въпроса. Д-р Кацаров е достатъчно наясно и в час с всичко, което става в нашето здравеопазване. Това, което се разкри е само „върхът на айсберга“, и ако той има сили да стигне до край ще бъде добре. Нашата здравна система е генетично увредена и тя трябва да се промени. Не съм сигурен, че той ще има време и сили да го направи. Основното сбъркано в нашата здравна система е, че няма разделяне на заплащането на медицинския труд и заплащането на стойността на лечението. Докато това разделение не стане факт лекарите ще бъдат изкушавани да харчат, колкото може повече.

По повод действията относно коронавируса, не се направи една среща на хората, които се занимават с лечението на ковид професионално, на която да се уточни, какво точно трябва да се направи. Защото имаше места, където ковидът се лекува с по две страници медикаменти, а на други – с 2-3 медикамента. Ние не можахме да разберем, че ковидът е една остра вирусна инфекция, която не се лекува с антибактериални средства. Аз виждам много аналогии между ковида и острия вирусен Хепатит тип Б. Както при хепатита бяха нужни 40 години, за да разберат че няма нужда да се лекува с антибиотици, при ковида няма как за една година да разберат същото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!