Манолова измами

Софийският районен съд реши Бойко Борисов да плати 10 хил. лв. обезщетение на Мая Манолова, защото я е оклеветил. Делото е заведено от Манолова срещу Борисов, заради негово интервю от 1.11.2019 г., в което казва, че по време на предизборната кампания на местните избори, се е срещала с роми в квартал „Волуяк“, и че напусналите България дупнишки бизнесмени, известни като „братя Галеви“, са помагали в кампанията ѝ за кмет на София.

Манолова търсеше 15 хил. лв. обезщетение. Затова сега трябва да плати 592 лв. разноски на Борисов.

Съдът приема за установено, че между двата тура на кметските избори Манолова получила много въпроси по твърденията на Борисов. След интервюто Манолова била притеснена за себе си, за политическата си кариера, била изтощена, вдигала кръвно, изпитвала затруднения и притеснения при комуникацията със семейството си, с колегите и с избирателите, което състояние продължавало и до месец януари 2020 г., пише още съдия Мария Димитрова.

От решението на съда става ясно още, че по делото не са представени каквито и да било доказателства за истинността на твърденията на Борисов – Манолова не е обвинена, или осъдена за търговия с гласове. Тези твърдения на Борисов не могат да се окачествят като оценъчно съждение, нито като изразяване на мнение или на критика, смята съдът. Затова и изявлението му е клеветническо – накърнява честта и достойнството на Манолова.

„Публичното разпространяване на такова клеветническо изявление, с което някому се приписва престъпление, което той не е извършил, винаги излиза извън границите на добросъвестното упражняване на правото на изразяване и разпространяване на мнение и на свободата на словото“, обяснява още съдията.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече е осъждан да плати на бившият депутат от БСП, настоящ евродепутат, Елена Йончева сумата от 5000 лв. Поводът за делото бяха две изказвания на Борисов в предизборна кампания. В тях той казва, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за журналистическите интервюта на Йончева.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!