доц. Михаил Иванов
на снимката: експертът по етническите въпроси и вероизповеданията доц. Михаил Иванов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг експертът по етническите въпроси и вероизповеданията доц. Михаил Иванов коментира зачестилите напоследък нападения срещу полицаи от страна на роми.

По негови думи подобни случаи има много през последните 30 години, но съвсем недостатъчни са мерките, които се взимат на управленско равнище, за да се реши проблемът.

А коренът на проблема според експерта лежи в създалите се по вина на обществото ромски гета, за чието премахване не се работи. Според доц. Иванов проблемът е много силно пренебрегван от управляващите през последните години.

„През всичките тези години проблемът с гетата е бил подценяван. Има легенди, че за ромите са давани стотици милиони, дори милиарди, не са чак такива колосални суми, но все пак са давани значителни пари. Много пъти обаче те са давани по неразумен начин, дори не мога да кажа, че са били крадени, но във всички случаи са давани по неразумен начин. Всъщност са били разпилявани. Най-важното, което е: гетата на България до момента не са разглеждани като приоритет.”

Доц. Михаил Иванов бе категоричен, че не само политиците, но и обществото има вина за създаването на тези гета с отказа си да участва в процеса на включване на ромите.

Той е категоричен, че българските полицаи действат професионално и тяхното поведение не може да е причина за агресията срещу тях.

В момента обаче проблемът не може да се реши само с даването на едни пари, категоричен е експертът. По негови думи трябва да се работи на ниво култура, като се стимулира взаимодействието между различните култури у нас за цялостно и пълно включване.

Не е ясно дали обаче това ще се случи, тъй като е всеизвестно, че политиците се възползват от ромските малцинства у нас, за да купуват електорална подкрепа. Това потвърди и доц. Михаил Иванов.

Цялото интервю с доц. Михаил Иванов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук