Анела Меркел
Канцлерът на Германия Анела Меркел по време на пресконференция в Берлин, 29.10 2018

След 18 години Ангела Меркел се оттегля от лидерския пост на управляващия в Германия ХДС. Това съобщи тя на пресконференция в Берлин. Меркел обяви още, че няма да се кандидатира на следващите парламентарни избори през 2021 г. Тя беше начело на ХДС от 2000-ата година и канцлер на Германия от 2005-а година насам. Мерксл ще запази поста си на канцлер до 2021-ва година, когато трябва да се проведат следващите федерални избори.

За Ангела Меркел лидерството в партията и канцлерството винаги са вървели ръка за ръка. От днес това вече не е така. На конгреса на ХДС след малко повече от месец председател на управляващите християндемократи няма да е канцлерът на Германия. „На конгреса на партията в Хамбург няма да се кандидатирам за председател на ХДС. Този четвърти мандат като канцлер на Германия за мен е последен“, обяви Меркел преди минути в Берлин.

Причината за оттеглянето й е катастрофалният спад в доверието към християндемократите, което се дължи на миграционната й политика от 2015 г., но и на неспособността й да обедини партньорите в голямата коалиция, която управлява в Берлин от март. Израз на това разочарование дадоха два регионални вота – преди две седмици в Бавария и вчера в Хесен, където и трите управляващи в Берлин партии претърпяха загуби от над 10% от гласовете.

Още преди Ангела Меркел да съобщи официално решението си, потенциалните й наследници на поста обявиха един след друг кандидатурите си. Потвърдени са желанията на генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, която от близо година е смятана за наследник на Ангела Меркел, както и Йенс Шпан, в момента министър на здравеопазването и един от вътрешнопартийните противници на канцлера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук