Златогор Минчев
на снимката: Експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев

Мобилната мрежа от ново поколение 5G вече е на прага ни. До 2023 г. експертите очакват тя да е достъпна в много страни по света, макар и сега да е още на експериментално ниво и да се развива най-вече в Китай.

Но какво представлява тя и как ще промени живота ни, разказа в специално интервю за ДЕБАТИ.бг експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев. Той обясни, че по същество това е 10, дори 20 пъти по-бърз мобилен интернет от този, който познаваме сега. Скоростта ще е толкова голяма, че ще можем да се докосваме, казва експертът.

„Най-общо казано интернет на обектите ще влезе в нашата обективна реалност и ще говорим за нещо, което се нарича „тактилен интернет”. Ще можем толкова бързо да комуникираме през мрежата, че да се докосваме един друг. Това от друга страна ще даде доста голямо развитие на машинната комуникация, т.е. изкуственият интелект ще мине в действие на ниво машинна интеракция.”

Автономните автомобили ще излязат от сферата на научната фантастика и ще дойдат в градовете ни. Ще можем директно да „влезем” в компютърните игри, с които запълваме свободното си време посредством специални костюми, които ще ни помогнат да усещаме действието. И това са само част от нещата.

Неизбежно обаче ще станем по-уязвими в онлайн пространството – поне докато не се открият правилните механизми за нашата защита.

А дали ще загубим връзка с реалността? По-скоро често ще бягаме от нея, смята доц. Минчев. Дали това е за добро, или за лошо – времето ще покаже.

Цялото интервю с доц. Златогор Минчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!