Москва, стрелба

Двама убити и петима ранени: пред сградата на ФСБ в Москва бе открит огън. Какво се знае за предполагаемия стрелец? Ето какво научиха колегите от руската редакция на „Дойче Веле“:

default

Няколко руски медии вече съобщиха името на човека, който най-вероятно е организирал стрелбата пред централата на Федералната служба за сигурност в Москва. Смята се, че това е 39-годишният Евгений Манюров от град Подолск. Тази информация все още (11:00 CET) не е потвърдена официално, но не е била и опровергана.

По сведения на „Комсомолская правда“, в жилището на предполагаемия стрелец в Подолск е бил направен обиск. В сейфа са намерени седем оръжия: газови, травматични, гладкоцевни и нарезни. Всички са регистрирани на името на Манюров. В апартамента са намерени много патрони, както и два заредени пълнителя за автомат.

Какво разказват родителите му?

Майката на Манюров разказала пред журналистите, че синът ѝ работел едновременно в няколко охранителни фирми, но в един момент напуснал всичките се работни места. „Напоследък не работеше, общуваше по телефона с някакви си араби, аз не разбирах нищо, защото той говореше с тях на английски“, споделя жената.

Изявление пред руските медии е направил и бащата на предполагаемия стрелец – Фатих Манюров, според когото Евгений работел като охранител в посолството на Обединените арабски емирства. Един от сътрудниците на посолството обаче казал пред журналистите, че никога не е виждал Манюров.

Установено е освен това, че Манюров е посещавал курсове по „Социологически анализ на рекламната комуникация“ във Висшата икономическа школа. Преподавателката му Евгения Надеждина споделя, че той присъствал редовно на лекциите и не се откроявал с нищо.

Сградата на ФСБСградата на ФСБ

Манюров не бил добър стрелец

Знае се също така, че Манюров посещавал едно закрито стрелбище в Москва, където се учил да стреля. По думите на един от треньорите там, той „стрелял лошо“. Същевременно от сайта на Московския градски стрелкови спортен клуб се вижда, че Евгений Манюров е заел третото място на съревнование по практическа стрелба в края на ноември.

По официални данни в резултат на снощната стрелба в Москва е загинал един служител на ФСБ. Други петима души били ранени. Стрелецът е бил ликвидиран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!