Ангела Меркел, Хорст Зеехофер, Олаф Шолц
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, председателят на Социалдемократическата партия Олаф Шолц

Изборите промениха много, но не само в Бавария. Десетилетията на управление на ХСС в Бавария, консервативната пария изглежда е победена. След спад от 48% до настоящите 37,2 на сто, резултатът не може просто да бъде подминат.

Това е историческо и тежко поражение. Трябва да се отбележи, че това фиаско за основната партия в Бавария не означава непременно трайна вреда. Лошото представяне на ХСС не се дължи на успеха на други партии. Ръководството на Християнсоциалния съюз само трябва да поеме отговорност за загубата си.

ПОБЕДИТЕЛИ ОТ ЛЯВО И ДЯСНО

Може би най-голямата изненада на тези избори е високият резултат на „Зелените”. С резултат от 17,5% те удвоиха гласовете си в Бавария и са напът да станат една от основните партии в региона, а и в страната.

Много от гласоподавателите на ХСС избраха „Зелените”, защото партията изглеждаше по-християнска (по-конкретно в аспекта любов към ближния, в контекста на миграцията), отколкото консерваторите. Изглежда, че лидерът на ХСС Хорст Зеехофер е забравил за тази изконна ценност. Много от избирателите още не искат да бъдат убедени, че страхът от „ислямизация” трябва да надделее над разума и състраданието.

Другият голям победител е крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия”, макар това да не е изненада, след като на изборите за Бундестаг също се представи добре.

Лошо, за тях, е, че получиха само 10% от гласовете, макар че се надяваха на 20. Резултатът обаче не е задължително да се разглежда като удар в дясно. Това беше по-скоро протестен вот срещу грешките на ХСС.

Може би най-голямата от тях беше разбиването на табутата на десния фланг. В продължение на десетилетия Баварската партия следваше максимата на „баща си” Франц-Йозеф Щраус, който веднъж каза, че в германската политика не трябва да има друга „демократична легитимна партия” в дясно на ХСС.

Това е важно и на национално ниво: като част от блока на своята сестринска партия – Християндемократичният съюз, ХСС изпълни политическата функция на най-консервативната сила. Това се случваше в продължение на десетилетия, докато лидерите й не се паникьосаха и не започнаха да копират политиките на „Алтернатива за Германия” през 2018г.

Докато грешката беше забелязана, председателят на ХСС – известен и като противник на канцлера Ангела Меркел – вече беше нанесъл големи щети. Господин Зеехофер, играхте на хазарт. Днес обаче вие сте губещият и сте отговорен за това.

РЕЗУЛТАТЪТ В БАВАРИЯ ЩЕ УДАРИ И БЕРЛИН

Действията на Зеехофер оставиха вредния си отпечатък върху целия консервативен блок. Да не говорим за драмата с националните коалиционни партньори – Социалдемократите, които в Бавария постигнаха резултат от 10% (а при предишните избори спечелиха 20 на сто).

Резултатът показа, че вътрешната криза в Социалдемократическата партия е много голяма. Когато партия, част от управляващата коалиция, преживее такава тежка загуба на важни избори, някои последици изглеждат неизбежни.

Социалдемократите няма да могат да излязат от пасивната си роля. Сега тя трябва да запази главата си и да създаде свой собствен отличителен политически профил. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като лидерите на партията са изправени пред съпротива от собствените си редици – от тези, които искат края на голямата коалиция.

Напрежението и разликите трябва да се очакват не само в партията, но и в правителството на Меркел.

Сега Германия се стреми към следващите държавни избори – гласоподавателите в Хесен отиват до урните след две седмици.

Ако консервативният блок на ХДС/ХСС и Социалдемократите претърпят загуба и там (социологическите проучвания показват 7% спад в сравнение с 2013-та), коалицията може да започне наистина да се разпада. Само няколко седмици след изборите в Хесен, Християндемократичният съюз ще трябва да реши дали да преизбере Меркел начело на партията.

Изборите в Бавария не направиха нищо, за да укрепят позициите й или нейното правителство.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!