Меркел, Тръмп
На снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп

От дни американските медии предупреждават за планираното изтегляне на част от американските войници от Германия. Тези планове вече се потвърдиха от президента на САЩ Доналд Тръмп. Като причина за своето решение Тръмп посочва, че Германия „не се придържа към правилата”.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че иска да намали броя на американските войници в Германия до 25 000. Мотивът му е фактът, че Германия отказва да увеличи разходите си за отбрана, така че да бъде в съответствие със самоналожената цел на НАТО.

„Дължи милиарди на НАТО“

Германия беше една от малкото държави членки, които не бяха съгласни да изпълнят наложеното от НАТО увеличение на разходите за отбрана. „Германия от години не изпълнява исканията на НАТО и дължи на организацията милиарди долари. Тези суми трябва да бъдат платени.“ Разликата пък се покрива от САЩ. Германия поставя Щатите в неизгодно положение както в търговията, така и в НАТО.

Изявленията на Тръмп бяха предшествани от факта, че НАТО си постави цел, която предвижда до 2024 г. всички страни членки да изразходват поне два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Германия увеличи значително разходите си през последните години, но през 2019 г. разходите за отбрана все още възлизаха едва на 1,38%. Това е и причината Тръмп многократно да обвинява федералното правителство за недостатъчно ангажиране с поставената цел. В понеделник той каза, че два процента всъщност са твърде малко.

В момента в Германия са разположени около 34 500 американски войници. Тръмп обаче спомена 52 000 войници. Смята се, че тази цифра включва приблизително 17 000 американски цивилни, служещи във въоръжените сили на САЩ. Американският президент подчерта, че частичното изтегляне на войниците от Германия ще има и икономически последици. „Те са добре платени войници. Живеят в Германия. Харчат голяма част от парите си в Германия.“ Президентът добави: „Докато те (германците) не си платят, ние ще изтеглим една част от нашите войници.“

Германия плаща на Русия за енергия, а САЩ пази Германия от Русия

Освен това Тръмп посочи, че разполагането на американски войници в Германия води до „огромни разходи за САЩ“. Критиките към Германия обаче не спряха до там: „Защо, когато Германия плаща милиарди долари на Русия за енергия, ние трябва да пазим същата тази Германия от Русия? Как трябва да стане това? Това не работи.“ Това е намек от страна на Тръмп за газопровода „Северен поток 2“ в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия към Германия – заобикаляйки Украйна и Полша. САЩ искат да предотвратят завършването на „Северен поток 2“, заради което и наложиха санкции в края на миналата година.

Тръмп също обвини Германия заради търговските и практики спрямо САЩ. Представите на ЕС за търговско споразумение засега не са удовлетворили желанията на Тръмп, а Германия е най-голямата икономическа сила в ЕС. Тръмп, в търговския конфликт с Европейския съюз, многократно е заплашвал да повиши тарифите за внос на автомобили в Щатите, което би засегнало най-силно германските производители.

НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще обсъди плановете за изтегляне на част от американските войници в сряда и четвъртък по време на разговор с министрите на отбраната на страните членки. Темата е актуална за всички страни в Алианса, подчерта Столтенберг в Брюксел. Засега той не осъжда плановете на американския президент, като единствено споменава значението на Германия за въоръжените сили на САЩ.

Доскоро американските военновъздушни бази в Рамщайн, Рейнланд-Пфалц бяха ключови за американските операции в Афганистан, Ирак и Близкия изток. Като друг пример Столтенберг посочи и щаба на американските военни операции на африканския континент. „Щабът САЩ-Африка не е в Африка. Той е е в Европа, в Щутгарт“, добави Столтенберг.

Остра критика от Социалдемократическата партия

Председателят на СДП Норберт Уолтър-Борджанс критикува частичното изтегляне на американски войници от Германия, обявено от Тръмп. „Тук очевидно става въпрос за един от онези моменти „Първо Америка“ и просто гледам какво ме устройва и какво може да се окаже решаващо за изборите в САЩ“, каза Уолтър-Борджанс в свое изявление в телевизията. Той също така критикува начина, по който Тръмп процедира: за плановете му научихме от неофициални източници, преди федералното правителство да бъде информирано.

Въпреки това лидерът на СДП призова Германия да продължи да изпълнява своите ангажименти към НАТО. Той изрази и очакваното, че с това свое решение за намален брой американски войници в Германия САЩ може да навреди на себе си: „Ако изтеглите десет хиляди войници, това ще има последици и за инфраструктурата на американските сили за отбрана в Германия и Европа като цяло.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!