Напрежението между Турция и Гърция ескалира, а двете страни обещават да защитават териториите си.

Спорът между двете държави за запазите от енергийни ресурси в Източното Средиземноморие се ожесточава. Атина и Анкара подкрепят думите си с прояви на военноморска сила и опасенията от конфронтация нарастват.

Гърция вече има план

В понеделник гръцкият вестник „Катимерини” публикува гръцките отбранителни „възпиращи сценарии“ срещу Турция.

Сценариите включват използване на сила, ако Анкара продължи с планираните сондажи в близост до гръцкия остров Крит.

Анкара твърди, че сондажите са част от сделката, постигната миналата година с международно признатото правителство на Либия.

Съгласно Либийското споразумение Турция може да търси енергийни ресурси в голяма част от Източното Средиземноморие. Но Атина настоява, че сделката нарушава териториалните води на някои от гръцките острови.

В неделя, гръцкият външен министър Никос Дендиас обвини Турция в „изнудване“ и обеща, че „Гърция е готова да защити своите суверенни права“.

Турция заплаши съседката си

Но Анкара отхвърля предупрежденията на Атина като празни приказки. Миналата седмица говорителят на турското правителство Омер Челик описа като „лоша шега“ декларацията на гръцкия министър на отбраната Николаос Панагиотопулос, че „Гърция е готова за военна конфронтация с Турция“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отиде още по-далеч:

„Вие [Гърция] трябва най-добре си знайте мястото. Ако не знаете границите си, тогава това, което би направила Турция, е очевидно“, каза Ердоган.

Но турският министър на отбраната Хулуси Акар намали риска от конфронтация.

„Искам да подчертая с математическа сигурност, че гърците не биха искали да влязат във война с Турция“, каза Акар пред частна медия миналата седмица.

Гневните думи не са нищо ново между историческите съперници Гърция и Турция. Въпреки спорадичното двустранно напрежение, военният конфликт е избегнат…засега, но анализаторите предупреждават, че заплахата остава.

„И двете страни имат своите военноморски активи в Източното Средиземноморие, но не очаквам всеобхватна война“, каза бившият турски посланик Митхат Ренде.

Огромни запаси от газ

Откриването на огромни запаси от газ в Източното Средиземноморие предизвика последната ескалация на напрежението.

Двете държави имат дългогодишни нерешени спорове относно разделителните води на Беломорието и Източното Средиземноморие, включително остров Кипър, който е разделен между турски и гръцки кипърски общности. Само Анкара признава администрацията на кипърските турци.

Атина протестира срещу турските планове за сондаж на 24 места в Средиземно море, които смята за гръцка територия.

Турция е подложена на натиск

Гърция е сформирала регионален енергиен съюз, който да координира усилията за търсене и разработване на въглеводороди в Източното Средиземноморие. Сред членовете са Израел, Египет и Кипър, всички държави, с които Турция има обтегнати отношения.

Гладът на Турция за енергийни запаси също е мощен тласък в обяснението на нейната твърда позиция.

Въпреки това Анкара е изправена пред нарастващ дипломатически натиск. Миналата седмица Вашингтон призова Турция незабавно да спре сондажите в оспорваните води около Кипър. Европейският съюз, чийто член е Гърция, също остро критикува плановете на Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!