Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес, че САЩ ще намалят числеността на военнослужещите си в Германия до 25 000 души, предадоха Ройтерс и ДПА.

В коментари пред репортери в Белия дом Тръмп изрази недоволство, че Германия не харчи достатъчно за отбрана, както изисква НАТО.

Излиза скъпо

Президентът каза, че присъствието на американските войски представлява „огромен разход за САЩ“.

След период на спекулации, германското правителство миналата седмица каза, че е било уведомено от Вашингтон за планираното частично изтегляне на американски войски, разположени в страната.

В момента в Германия има около 34 500 американски войници, както и допълнителен цивилен персонал – най-значителното американско военно присъствие в Европа.

Германия от години има неизплатени задължения, дължат милиарди долари на НАТО и трябва да ги платят. Ние защитаваме Германия, а те имат неизплатени задължения, това е смешно, заяви Тръмп.

Той обвини Германия, че се облагодетелства финансово от американското военно присъствие.

„Това са добре платени войници. Те живеят в Германия, харчат тонове пари в Германия и тя печели“ от това, каза Тръмп.

Търкания и в областта на търговията

Американският президент упрекна Берлин също, че „се отнася много лошо“ към САЩ в областта на търговията.

„Преговаряме с тях за това, но не съм доволен от споразумението, което предлагат. Те костват на САЩ стотици милиарди долари в течение на години в търговските отношения, така че сме ощетени и в търговията, ощетени сме и по отношение на НАТО“, заяви Тръмп.

Реакцията на Берлин

Американските войници са в Европа да бранят трансатлантическата сигурност, заяви германската посланичка в САЩ Емили Хабер.

„Винаги сме поддържали тясно сътрудничество във военната сфера и в областта на сигурността и то ще остане такова“, заяви Хабер на виртуално събитие, организирано от мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

Американските войници не са там да отбраняват Германия, а да бранят трансатлантическата сигурност, а също да дават представа за американската мощ в Африка, в Азия, допълни тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!