Този парламент окарикатури ролята на институцията. Нямаше политика във високия смисъл на тази дума, липсваше сблъсък на идеи за реална промяна, чрез която бързо да настигнем другите европейски страни. Това коментира специално за ДЕБАТИ БГ политикът и журналист Пламен Даракчиев.

Той акцентира, че в момента отношението на хората към политиката и депутатите никак не е приятно. Подобни са и нагласите към българския парламент, който има изключително нисък рейтинг, настроенията са такива и към демокрацията като цяло.

В този парламент имаше много лидерски партии, които доминираха и нямаха склонност към дебат. Но затова има вина и българското законодателство, липсва и „второто ниво”, където партиите да се съзтезават за областни съвети и да има естественото израстване на хората вътре в партиите – от общината, през областния център до Парламента.

По думите на Даракчиев най-сериозният фактор е корупционната среда, в която буквално сме потопени. Партиите произвеждат всчики негативи на системата. Въпреки това той има надежда, че в следващитя парламент ще бъдат представени демократични партии, които да възродят дебата, въпреки е ще е трудно.

Едното условие е да има достатъчно сериозна опозиция, в случая БСП не бяха такава. В новия парламент очаквам да се върне дебатът, макар и да е нужден преходен период. Въпреки надеждата, стои и заплахата за още едни избори, ако бъдещото мнозинство не успее да състави правителство. Тогава политическото напрежение ще се отрази пагубно и на икономиката, и на хората, смята той.

Как може да бъде определен моделът на ГЕРБ, наложен в този парламент, какви паралели може да направим с Великото народно събрание; има ли надежда в новия парламент да бъдат представени истински демократични партии – четете ТУК

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!