третата вълна

България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно. Втора извънредна доставка с ремдесивир ще бъде доставена. Няма недостиг на медици. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Медиците сега, които са ваксинирани не се разболяват и не боледуват, с това ние осигурихме възможността в третата вълна да нямаме недостиг на медици в болниците. 69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 70% от интензивните са заети“, каза още Ангелов.

Данните

317 118 е общият брой на заболелите в страната. 242 313 е общият брой на излекуваните. 12 413 са починалите досега. 743 са интензивните случаи.

71 години е средната възраст на починалите. 11 474 е общият брой на медиците, които са положителни от началото на пандемията.

България е на 6 място в ЕС и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. На 4-то място в ЕС сме по смъртност и на 1-во място на Балканския полуостров, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ако позволим грубо неспазване на мерките, ще удвоим броя на болните и починалите, добави Кунчев.

Нарастването на заразените на 100 000 души е с 23%. Надминахме върха си от 23 март 2020 г. още онзи ден, обясни председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Нарастването за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността има колебание в нарастването едва 5% за миналата седмица. Запазва се висок процент на смъртността. В интензивните отделения имаме нарастване с 23%, добави Мутафчийски.

Ваксинираните

Ваксинираните лица винаги могат да бъдат носители на вируса, допълни Ангелов. Хората, които са ваксинирани с една или две дози, има вероятността да са носители на болестта. Те могат да се разболеят от коронавирус, но няма да е тежко. Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, трябва да носи маска, защото може да е преносител на болестта, каза още министърът. Ваксината е спасението, за което говорим, добави той. Мерките са навременни, ако не бяха взети, щяхме да говорим за други нива на заболеваемост, отбеляза Ангелов.

В дома в Добрич от 14 ваксинирани само двама души са проявили леки симптоми – кашлица. Останалите болни не са ваксинирани, включително човекът от персонала, който е станал причина за разпространението на коронавируса, каза Ангелов.

Добрич е идеалният пример за това, което се случва. Основната цел на ваксината е да не стигнете до тежко протичане на болестта. Няма имунизиран, който да е в болница. Причината да се стигне до тази ситуация в Добрич е нежеланието на персонала да се ваксинира, каза Кунчев. Няма ваксина, която да е пристигнала и да сме я задържали по някакви причини, каза още министър Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!