Днес от „Движението за права и свободи” за пореден път призоваха председателя на парламента Цвета Караянчева да подаде оставка.

Причината този път е „изолацията на журналистите в Народното събрание”.

Заместник-председателят на парламентарната група на партията Йордан Цонев посочи, че ДПС никога не е имало проблем с комуникацията си с журналистите.

„И вие можете да го потвърдите в анализите, които правите. Ние сме открити във всеки момент да разговаряме с вас. Смятаме, че контактът между журналисти и политици е полезен“, добави Цонев, цитиран от БНР.

Журналистите

След две петиции от представителите на медиите и повече от месец инатене, вчера най-накрая Цвета Караянчева позволи на журналистите да ходят поне до Клуба на народния представител в парламента.

От началото на новия пленарен сезон парламентарните репортери работят по нови правила – следят заседанията единствено в специално оборудвано за целта помещение, а достъпът до кулоарите им е изцяло спрян.

Единствената им възможност за среща или интервю с депутат минава през благоволението на PR-а на съответната парламентарна група.

След месец пък представителите на медиите ще имат възможност за контакт с депутатите и в бюфета, когато ремонтът му бъде завършен, обеща Цвета Караянчева.

„Идеята на това разпределение не е била в никакъв случай да се ограничи достъпът на журналисти до източници. Очевидно обаче контактите ви с народните представители през пиарите на парламентарните групи, както аз призовах народните представители да бъдат отзивчиви към вашите обаждания и въпроси, явно не се получават. Последното, което можем да искаме е да пострада качеството на вашата работа“, заяви вчера тя.

Други мотиви за оставка

На 17 септември БСП и ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Мотивите на двете партии обаче бяха различни.

Мустафа Карадайъ тогава обвини Цвета Караянчева, че е бездействала по сигнал за несъвместимост на длъжности на член на Централната избирателна комисия, избран от парламента. Карадайъ обяви, че движението ще започне консултации с другите политически групи за внасяне на проект на решение за отстраняване на Караянчева.

По правилник такова може да бъде внесено от 80 депутати, а двете партии имат 103 подписа. За да бъде отстранена Караянчева, е необходимо при гласуването решението да бъде подкрепено от мнозинството депутати.

Социалистите пък поискаха оставката на Караянчева заради барикадиралите се в сградата на НС майки от „Системата ни убива”. Антон Кутев обвини председателката на парламента, че не е допуснала дете в инвалиден стол да използва тоалетната на сградата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!