Урсула фон дер Лайен
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз е изпратил на правителството в Лондон официално уведомление заради нарушение на споразумението за Брекзит, съобщават световните медии. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес по време на пресконференция, че то е свързано с британския законопроект за вътрешния пазар, който противоречи на условията на сделката с ЕС. Това може да доведе до съдебен иск пред Европейския съд, който може да наложи глоби на Великобритания.

„Както знаете, ние призовахме Великобритания да отстрани нарушенията от законопроекта до края на септември. Този законопроект е по самото си естество нарушение на задължението за добросъвестност, заложено в споразумението за оттегляне. Освен това, ако бъде прието такова, ще бъде в пълно противоречие с протокола на Ирландия, Северна Ирландия. Законът беше приет вчера в същия вид, без да бъдат премахнати тези точки. Затова Европейската комисия реши да изпрати официално писмо, което е първа стъпка към наказателна процедура за нарушаване на споразумението“, заяви тя.

В края на септември британската Камара на общините гласува противоречив закон за единния пазар, който позволява на Великобритания да отмени части от сделката за Брекзит с ЕС, която вече е в сила. Правителството на Джонсън определи този законопроект като „предпазна мрежа“, в случай че търговските преговори след Брекзит се провалят и ЕС се опита да наложи митническа граница между Великобритания и Северна Ирландия.

Адвокатът Амал Клуни подаде оставка от поста си на специален представител на Обединеното кралство за свободата на печата заради планираното нарушение на международното право.

В изявление на Европейската комисия се казва, че законопроектът ще наруши член 5 от Споразумението за оттегляне, който гласи, че и двете страни трябва да „си сътрудничат добросъвестно“, за да приложат споразумението.

Лондон има на разположение един месец да изпрати отговор до Брюксел.

Успоредно с битката за законопроекта, преговарящите от ЕС и Обединеното кралство Мишел Барние и Дейвид Фрост се срещат в Брюксел тази седмица за последния си планиран кръг от преговори за търговска сделка след Брекзит. Дипломати казват, че тези преговори няма задължително да бъдат нарушени от съдебните действия, но позицията на Лондон хвърли облак върху преговорите преди планираната среща на върха на ЕС на 15 октомври.

Ако до края на октомври няма сделка, европейските власти предупреждават, че е трудно да се предвиди как споразумението би могло да бъде ратифицирано до края на годината, което означава, че Обединеното кралство ще напусне единния пазар без търговско споразумение. Това би влошило и без друго очаквания мита и перспектива за спор относно риболовните права.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!