Мустафа Карадайъ

В последния ден на 46-ото Народно събрание партиите прочетоха декларации по повод края на дейността му. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи критики към президента Румен Радев и служебния вътрешен министър.

„Последните месеци сме свидетели на нарушение на Конституцията – от президент и Народното събрание. Президентът зачеркна законността с назначението на министър. Въпреки различията, нещо трябва да ни обединява. Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат значение. Или се е самозабравил или прокарва идеята за президентска република. Искаме да му кажем, че руши демокрацията“.

Според него партията е показала, че иска мир и съвместност и няма да позволи на някой, който случайно е попаднал в политиката да руши това, което е градено.

Критиките на Карадайъ засегнаха и служебния министър Бойко Рашков.

„Искаме да говорим и за мероприятията на вътрешния служебен министър, които били в полза на борбата срещу купуване на гласове. Той показа своята нелециприятна същност. Акциите може да бъдат меко наречени репресии и унижения. Репресиите и униженията са документирани“, коментира той.

Председателят на ДПС предупреди, че репресиите са инструмент на слабите управления. „Заради популизма гражданите ще понесат всички негативи на кризата и от бедни да стават по-бедни“, каза още той.

„Държавността е под заплаха. Изборите няма как да спасят държавността без обща воля“.

Карадайъ  призова за промяна на модела на ГЕРБ, но не с по-лоша версия. Политическите партии трябва да подходят диалогично и отговорно, каза още той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!