Румен Радев

Има издаден указ за разпускане на парламента от утре. Това съобщи председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева. Днес е последното редовно пленарно заседание на 46-ото НС.

Указът е издаден на 14 септември и гласи, че Народното събрание ще бъде разпуснато на 16 септември.

В него се насрочват и изборите за следващо Народно събрание на 14 ноември 2021 г.

По-рано днес държавният глава съобщи, че е готов със състава на следващото служебно правителство. Той отказа да даде оценка за работата на 46-ия парламент.

„Оценката за участниците от разигралите се събития на територията на Народното събрание ще бъде дадена от българските избиратели на изборите. Важна е оценката на гражданите. Трябва първо да се мисли за България, а това не винаги беше на преден план.“

Междувременно премиерът Стефан Янев заяви, че очаква да остане служебен министър председател и в следващото служебно правителство.

На въпрос дали ще има служебни министри от сегашното служебно правителство в нова политическа формация, той отговори:

„В тази предизборна ситуация ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и еднакво отговорен към всички политически формации. Дали са нови или стари – третирането ще бъде по един и същи начин и подготовката и участието на тези формации ще бъде в рамките на закона и това, което обикновено се прави. Дали ще има или няма да има нови политически формации, това преди всичко зависи от гражданите“, каза Янев.

По думите му служебното правителство е свършило „прекалено много неща“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!